Veiligheidsmededeling

Veiligheidsmededeling

Juli 2014, Slotverklaring

We hebben nu een antwoord in geschreven vorm ontvangen van Stiftung Warentest, en op basis van hun reactie en onze onafhankelijke testgegevens moeten we met alle respect zeggen dat we het nog steeds niet eens zijn met de observationele testaanpak en de invloed daarvan op de algemene veiligheidsscore van het autostoeltje. Voor alle bezorgde ouders hebben we een informatieve video ontwikkeld:

Juni 2014

Na de publicatie van de resultaten van Stiftung Warentest op 22 mei en het resultaat "voldoende" (4,5) voor de Britax Römer DUALFIX kunnen we nu, na uitgebreide tests, bevestigen dat we het volstrekt niet eens zijn met deze beoordeling. Op basis van een objectieve analyse lijken de beoordeling en de score niet gerechtvaardigd te zijn.

Als we kijken naar de beschikbare informatie in de publicatie begrijpen we dat deze score het gevolg is van "onvoldoende" score op het gebied van de gordelgeleiding, die is bepaald door een visuele waarneming en zodanig de score voor de constructie van het stoeltje heeft beïnvloed. 

Ons verschil van mening is gebaseerd op talrijke objectieve tests, waaronder:

  • Wettelijk verplichte tests om het stoeltje goed te keuren. Deze tests worden uitgevoerd met de kleinste crashtestdummy (een P0) die wordt gebruikt als equivalent van een pasgeborene in tests volgens de ECE R44 04-verordening.
  • Dynamische tests die een  kind in ons stoeltje in een auto simuleren tijdens frontale en zijwaartse botsingen, uitgevoerd door ADAC in Landsberg in december 2013 met behulp van hun testprotocol.
  • Verschillende aanvullende frontale botstests, waaronder ADAC-simulaties, waarbij een andere crashtestdummy als equivalent van een pasgeborene is gebruikt – een Q0. Deze dummy is uitgerust met nog meer sensoren dan een P0 om botskrachten te meten, maar maakt niet eens onderdeel uit van het Stiftung Warentest-protocol en wordt ook niet door hen gebruikt in de beoordeling. We hebben gebruikgemaakt van deze modernste dummy om de kritiek op de lengte van onze vijfpuntsgordelinstallatie voor een pasgeborene goed te kunnen beoordelen.
  • Aanvullende statische kanteltests onder de ECE-verordening 44 04 supplement 7 (die in februari 2014 in werking trad) met behulp van een P0-dummy die overeenkomt met een pasgeborene. Deze test simuleert de verplaatsing/het mogelijke uitwerpen van een pasgeboren kind in een scenario waarin het voertuig kantelt. De DUALFIX slaagt in deze objectieve test en we accepteren of begrijpen daarom ook niet de uitspraak van Stiftung Warentest (gebaseerd op een visuele beoordeling en niet op objectieve testresultaten of gegevens) dat de DUALFIX problemen heeft met de lengte of speling van de vijfpuntsgordel. 

Op basis van de objectieve conclusies die we hebben getrokken na uitvoering van bovengenoemde tests, die we meerdere keren met succes hebben voltooid, zien we geen problemen, testresultaten of feiten die de score van 4,5 voor de constructie van het stoeltje en de totale score voor veiligheid van 4,5 ("voldoende") rechtvaardigen.

We hebben de experts van Stiftung Warentest uitgenodigd voor een spoedige ontmoeting met ons om de objectieve testresultaten en -gegevens door te nemen.